Ples osvobaja

Danes bi s teboj delila nekaj besed o gibanju, plesu, o izraznem plesu. Zame je to eno izmed najbolj močnih orodij povezovanja s sabo, svojim telesom. S pomočjo izraznega plesa predajam, spuščam in transformiram staro, potlačeno, iz podzavesti in hkrati vase sidram novo, višje, še bolj svetlo.

V resnici je gibanje, ples, lahko ena in edina tehnika ”dela na sebi”, ker prisotnost v telesu vedno nakaže kaj in kako premaknit, da se znotraj zgodi točno to, kar se mora.

Plešem že od malega, največ pa od 15 leta naprej, ko sem začela hoditi po partyjih. Takrat, ko smo vsak vikend šli na kak drug žur, sem imela v srcu samo to željo, da želim plesati. In to sem počela, vsak vikend, včasih po cel vikend. Že takrat, ko v resnici pojma nisem imela o sebi, sem čutila, kako mi gibanje, povezovanje s telesom, izraz skozi gib da eno svobodo, prižge notranjo radost, veselje. Uživala sem.

No, zadnje 10 let pa plešem malo bolj zavestno, bolj čutno, bolj prisotno, bolj zase. Izrazni ples me je velikokrat popeljal v druge dele vesolja, kjer sem plesala v drugih dimenzijah. Gib ob glasbi mi je znotraj mene prebujal prejšnja življenja, z namenom, da se osvobodim določenih potlačenih energij in občutkov. Ples mi je omagal sproščati bolečine na fizičnem nivoju in neverjetno je, kako lahko z gibom izrazim svoje notranje občutke, od tistih prijetnih, do tistih sila neprijetnih.

Ko sem imela nekaj let nazaj težave s hrbtom, mi je bilo grozno, ker nekaj mesecev nisem mogla plesati. Hodila sem na različne terapije in obiskovala različne specialiste, ker sem si želela gibati, plesati, čutiti svojo avtentičnost skozi gib. Zaradi te želje, so se mi težave s hrbtom relativno hitro uredile.
Že nekaj časa imam pravilo, da vsak dan zaplešem vsaj na 1 komad. Po navadi to počnem med deloma za računalnikom, da malo zbudim energijo in telo . Po plesu je delo na računalniku veliko bolj lahkotno in jaz sem veliko bolj ”pri sebi”. Hkrati pa poskušam vsak teden it vsaj na en plesi dogodek, da lahko plešem več kot 1 uro. Namreč, tako, kot pri ostalih meditacijah je tudi pri plesu tako, da rabiš nekaj časa, da ”padeš noter” in zato je dobro plesati več kot pol urce ali 1 urco. Takrat se telo šele dobro odpre, vzpostavi povezava in pokaže kaj je potrebno.

Si želiš plesat z mano?

V soboto, 11.12. imamo Ženski krog s plesom v Logatcu. Vabljena. ❤ Več informacij in prijava TUKAJ.