Srčna čakra

Skozi četrto čakro dajemo in sprejemamo ljubezen – človeško ljubezen in božansko ljubezen. Predstavlja prehod med prvimi tremi čakrami v zgornje tri, saj transformira energijo spodnjih čaker in sprejema energijo iz višjih nivojev. Leži v sredini prsi, v bližini srca.

DOBRO DELUJOČA SRČNA ČAKRA

Kadar srčna čakra dobro deluje in je odprta, je človek v harmoniji s sabo, v miru, zaupanju in ljubezni. Takšen človek ve, kaj pomeni prijateljstvo, bližina, nežnost, potrpežljivost, sprejemanje drugih in sočutje. Na tem nivoju je človek sposoben poslušati in upoštevati navodila višjega jaza ter se soočati z Resnico. Njegova pot vodi v svobodo. Zdrav srčni center je povezan tudi z lepoto, umetnostjo in naravo.


SLABŠE DELUJOČA SRČNA ČAKRA

Zaprta srčna čakra pa se kaže, če ima človek težave z dihanjem, srcem ali krvotokom. Strahovi, tesnoba, obsojanje, nesprejemanje, zamere itd.; vse to blokira naš srčni center, zato je nujno izvajati tehnike, ki čistijo energijsko polje okrog srčnega centra in nam pomagajo ozaveščati naše blokade, bolečino in druge srčne rane. Močna blokada na tej čakri se kaže tudi kot nezmožnost dajanja in sebičnost, saj takšen človek gleda in misli le nase.

Ko je delovanje srčne čakre šibko, se lahko počutimo osamljene, depresivne, izolirane in/ali ločene. Postanemo lahko asocialni, hladni in netolerantni do drugačnosti soljudi.

Srčna čakra se zapre in postane energetsko premalo dejavna, ko si ne dovolimo občutiti žalosti, obžalovanja ali bolečine. Ko zapremo svoje čutenje, postanemo otopeli, se zapremo vase in postanemo depresivni. Depresija je srčna čakra, ki je otopela zaradi pomanjkanja čutenja in ponovno jo odpremo tako, da si priznamo svojo otopelost in si odpustimo to, da smo se zaprli. Da bi ozdravili depresijo, moramo žalovati, jokati in občutiti svojo bolečino. Solze stalijo zmrznjene plasti srca in ustvarijo prostor, v katerega nato lahko vstopi božanska ljubezen.

Druga plat kovanca depresije je, ko nekdo ne more nehati žalovati do te mere, da si izkoplje temno luknjo, zleze vanjo in tam ostane. Preveč se je identificiral s svojimi bolečimi občutji. Pozabil je prositi za pomoč.

PREVEČ AKTIVNA SRČNA ČAKRA

Ob preveč delujoči srčni čakri smo lahko preveč radodarni – do točke samožrtvovanja. Potrebe vseh ostalih so pomembnejše od naših lastnih. Izgubimo stik s sabo in se zato, da bi se čutili vredni ljubezni, rabimo čutiti nepogrešljive. Če nas nihče ne potrebuje, nas prevzame občutek nevrednosti. Gre za klasičen materinski sindrom ali vzorec »dobre žene«, ki se izgubi v potrebah vseh ostalih.

Ko je srčna čakra preveč aktivna, imamo šibke meje in ne znamo poskrbeti zase. Zdrsnemo lahko v vzorec pričakovanja, da bodo drugi vedeli, kaj potrebujemo in bodo poskrbeli za nas, vendar vodi v spiralo nezadovoljstva in vloge žrtve. Zaradi preveč delujoče srčne čakre lahko ljudje postanejo zahtevni in ljubosumni – da bi se počutili dobro, potrebujejo partnerjevo nedeljeno ljubezen.

KAKO ČAKRO URAVNOTEŽIMO?

Če želimo, da bi naš srčni center zdravo deloval, je potrebno v naš vsakdan vnesti dihalne vaje ali vsaj globje in bolj zavestno dihanje, saj dihanje deluje na srčno čakro. Potrebno se je tudi soočiti z ljudmi, ki so nas prizadeli in do katerih čutimo jezo, zamere in druge občutke nizke vibracije in si s tem zaceliti srčne rane, se soočiti z bolečino ter jo transformirati. Srčni center je center sprejemanja, z njegovo pomočjo smo sposobni predelovati in se soočati z našimi občutki. Srčni center je center odpuščanja. Odpustite, sebi in drugim, za vse , kar je bilo. Le tako bomo začutili zaupanje vase in se počutili mirno, ljubljeno in varno.


Objem,
Maja Radej – Majaea