Srčni Rebirthing – vse o delavnici, dihanju in učinku

S teboj delim intervju, ki sem ga imela za revijo Misterij, april 2014.

Kako bi bralcem predstavila dihalno tehniko Srčni Rebirthing? Kaj je njeno bistvo?

Srčni Rebirthing je nežna dihalna metoda raziskovanja sebe, svojih globin. Gre za povezan dih in prisotnosti v telesu, doda se glas,
kar pomaga pri osvobajanju čustvenih zastojev, ki so nastali v preteklosti. Bistvo tehnike je, da se osvobodimo bremenečih čustev, neprijetnih misli, vzorcev in prepričanj, ki nas omejujejo. Lahko predelujemo travme, energije prednikov, ki nam ne služijo več, dostopamo do prejšnjih življenj in se osvobodimo energij, ki so blokirane v nas. Na ta način ustvarjamo prostor, da integriramo več prijetnih občutij, lahkotnih mislih in ustvarjamo življenje, ki si ga želimo živeti.

Deluje celostno, preko fizičnega telesa, do čustvenega, mentalnega in energijskega ter tako krepi naše duhovno telo in globoko povezavo s sabo, s svojim bistvom, z našo dušo močjo.

Kako poteka?

Srčni Rebirthing izvajamo na skupinskih delavnicah ali individualnih terapijah. Na skupinskih delavnicah se najprej vzpostavi varen prostor in zaupanje med udeleženci. V nadaljevanju se sprostimo, utelesimo in predamo stres, nemir ter razpršene misli. Izvedemo več energijskih tehnik za odpiranje čaker in prebujanje energije, kar nam pomaga, da se še bolj začutimo, svojo prisotnost zasidramo v telo in umirimo tok misli.

Naprej odpremo srce in prebudimo ljubezen do sebe, jo globoko občutimo in polno doživimo.

Vse to so priprave na osredno tehniko, da se lahko v sebi, zasidrani v sedanjem trenutku, prepustimo dihu in stopimo še globlje, v naše senčne in sončne dele.

Srčni Rebirthing se izvaja leže. Vedno postavimo namero, da se odpre tisto, kar je dozorelo, da vidimo in tisto, s čimer smo se pripravljeni soočiti. Povezan dih dovaja energijo v naš sistem, izdih pa sprošča naše telo. Počasi se lahko odpirajo travme, neprijetni spomini, težki odnosi, izgube, ki smo jih doživeli. Pomembno je, da si damo prostor, da s sprejemanjem doživljamo vse, kar je v nas in na sočuten način to izrazimo, se osvobodimo tistega, kar nas ne podpira več. Postopoma nam to prinese več lahkotnosti, miru, več energije in jasnosti v življenju.


Kako vpliva na človekove ravni – telesno, duševno, duhovno raven?

Travma ne nastane, ker se nam je zgodilo nekaj neprijetnega. Travma se zapiše v naš živčni sistem, ko se nam zgodi nekaj neprijetnega, pa nimamo varnega prostora, da bi to izrazili.

Čustvene stiske, ki niso zdravo izražene, se v obliki energijske blokade zapišejo v naš sistem, kar privede do zakrčenosti, zamrznitve v telesu. To povzroči slabšo energijsko pretočnost, čustveno blokado, ki lahko vede v čustveno otopelost in vpliva na naše duševno zdravje. Ustvarja se tok neprijetnih misli in mentalna razpršenost. Posledično je  naša duhovna raven omejena, postanemo rigidni, polni strahov in lastnih omejitev. Telo nam kaže zastale čustvene stiske, v obliki različnih bolezni.

S Srčnim Rebirthingom prodiramo čez vse te ravni in sproščamo energijske blokade iz vseh nivojev. To pripomore k zdravemu
doživljanju čustev, lahkotnosti v naših mislih, splošnemu zdravju fizičnega telesa in seveda globlji povezavi s sabo, svojo dušo.

 

Jo lahko delamo tudi sami doma?

Dihalno metodo lahko izvajamo sami doma, če imamo dovolj izkušenj s facilitatorjem. Potrebne so izkušnje z zdravim izražanjem naših notranjih bolečin in stisk, da ne pride do še večjih notranjih poškodb. Ko smo dovolj samozavestni in izkušeni, da zmoremo sami sebe držati v vsem, kar se prebudi in to tudi sprostit iz vseh nivojev, potem je varno, da jo delamo sami doma.

 

Kakšne so prednosti/slabosti, če jo izvajaš doma sam ali pa vodeno v skupini?

Zavedati se moramo, da je odpiranje travm in bolečin iz preteklosti resen proces, ki potrebuje veliko varnosti in predvsem pravih pristopov. Ob tem se ponovno prebudi stara bolečina, živčen sistem se ponovno aktivira, zato je potrebno veliko previdnosti in pravih usmeritev. Če nimamo dovolj izkušenj in pravega vodstva, si lahko s takšnim odpiranjem tudi škodujemo, ker preobremenimo svoj živčni sistem in zaradi pomanjkanj izkušenj ne izvedemo procesa varno, do konca.

Sama na delavnicah in terapijah pomagam in podpiram vsakega udeleženca. Pomagam energijsko, z dotikom, besedo, s svojo ljubečo prisotnostjo, da se vsi procesi izvedejo varno. Pomagam pri integraciji izkušanje v življenje – to je namreč bistveno. Tudi po delavnici ali terapiji sem na voljo, da me lahko kdorkoli kontaktira za podporo.


Izvedla si že veliko srčnih rebirthingov. Kakšne so tvoje izkušnje z njo, kako si si pomagala z njo…? Kdaj si jo začela delati, kje si izvedela zanjo…?

Sama sem jih dihala preko 500 in vedno znova mi pomaga, da sprostim, kar mi življenje odpira. Tehnika mi je vsekakor izjemno pomagala, da sem danes to, kar sem. Iz punce, ki je sovražila sebe, iskala pozornost, potrditev in ljubezen zunaj sebe, sem se razcvetela v žensko. Živim svoje poslanstvo in delam to, kar res ljubim. Bivam v leseni hiški v gozdu, uživam svoje življenje, moji odnosi so srčni ter iskreni. Za vse to sem hvaležna tehniki, ker sem s pomočjo nje odpirala in predajala tiste dele sebe, ki so me omejevala, da bi zaupala sebi, bila v pretoku, uravnotežena znotraj in zunaj sebe. Pomagala mi je osvobodit veliko travm iz preteklosti, energij iz prejšnjih življenj, prečistila sem energije svojega rodu in na ta način znotraj sebe formirala več prijetnih čustev, zdravih miselnih procesov, prepričanj in najpomembnejše, zasidrala več energije moje duše, moje višje duhovne inteligence.

Prvič sem jo dihala leta 2011 in jo 6 let redno izvajala vsak teden na 5 urnih delavnicah, ki jih je vodil Bono Baršek. Izvajala sem jo sama doma in s prijatelji in člani društva Magičnost gibanja. Učila sem se jo več let, predvsem iz lastnih izkušenj in z držanjem prostora svojim prijateljem, ki so tehniko poznali in jo izvajali tudi sami. Šele kasneje sem pomagala pri so vodenju kot asistentka izkušenim učiteljem. Ko sem imela dovolj izkušenj, pa seveda tudi odobravanje Bona Barška, sem jo začela voditi samostojno z ljudmi, ki so jo dihali prvič.

 

...in kakšne so generalno izkušnje ljudi, ki so se jo udeležili v skupini pri tebi?

Na vsaki delavnici ljudje govorijo o neverjetni lahkotnosti, miru, sproščenosti in hvaležnosti, da so se delavnice udeležili. Večina ljudi se vrača, ker čutijo, da jih Srčni Rebirthing podpira v njihovih življenjih. Ljudje si s tehniko pomagajo tudi pri zdravljenju
različnih bolezni.

 

Komu bi to dihalno tehniko priporočila in kdaj?

Tehniko bi priporočila vsakomur, ki si želi več življenja v sebi, spustiti odseve preteklosti, lahkotneje zadihati. Tehnika ni primerna za nosečnice, ali za koga z resnimi boleznimi, njim raje priporočam individualno terapijo.

 

Katere delavnice in pomoč ljudem še izvajaš?

Izvajam še ženstvene kroge, sem avtorica več tečajev, imam svojo šolo, kjer ženskam pomagam do višje kakovosti življenja, globlje povezanosti s sabo, svojo ženskostjo.

 

Našla si se in tvoje poslanstvo je delati na tem področju, kaj pa si sicer po poklicu oz izobrazbi?

Sem se našla, a hkrati se še iščem. J Vedno pravim, da je zdravo, da z ljubeznijo in z raziskovalnim duhom gledamo nase in na svoje življenje. Kaj je še tu zame? Kje delujem po tujih tirnicah, lažnih prepričanjih in kje me vodijo nepredelana čustva. Pa to
ne pomeni, da se obsojamo, ”kaj vse je narobe v meni”, ampak, da smo ljubeči in iskreni do sebe. Vsekakor se je zdravo obrnit nazaj in preveriti svoje zmage v življenju. Zunanje in notranje.

Po izobrazbi sem diplomantka grafične in medijske tehnike, ogromno pa sem se izobraževala na področju osebne in duhovne rasti.

 

Bi še kaj dodala?

Hvaležna sem za povabilo, da sem lahko dihalno metodo predstavila tudi za Misterij.

Več o delavnicah ter terminih po celi Sloveniji si lahko ogledaš tule: https://www.majaea.si/srcni-rebirthing/

Z ljubeznijo, 

Maja Radej – Majaea, maja@majaea.simajaea.si